University

During a major urban renewal project, a university building was fitted out in a former industrial building. Floors were typically 20 cm thick reinforced concrete. Classrooms were partitioned using 14 cm plasterboard mounted from floor to floor, and an acoustic absorptive ceiling was applied in each classroom, as well as in the corridors.

The 400-seat lecture theatres were built using concrete walls and stepped floor, with the ventilation under the seats. They featured a rectangular shape with absorptive material on the back wall and the lateral walls, while the main part of the ceiling was reflective, horizontal over the audience, and slightly lowering to the front wall.

One lecture theatre was specifically earmarked for special events, such as congresses. While most of the features were similar to the other lecture halls, it featured a cylindrical internal shell made of perforated metal with a mineral wool behind. Most of the ceiling was absorptive (perforated metal again), as its operation was to mainly use the electroacoustic tools available.

All the rooms and theatres were treated to a well-balanced ventilation system, with the same amount of air being supplied or taken in order to avoid whistling noises around the doors.

 
Source
< Prev   CONTENTS   Source   Next >